Κυριακή, 20 Νοεμβρίου 2011

ΣΤΑΤΙΝΕΣ

 
Εχετε μία σπάνια κατάσταση που λέγεται “Καλή Υγεία”.Παραδόξως , δεν ήμαστε σίγουροι πως να την χειριστούμεImg32
ΧΟΛΗΣΤΕΡΙΝΗ-ΣΤΑΤΙΝΕΣ
Τον Αύγουστο του 2001, μία στατίνη -η σεριβαστατίνη- αποσύρθηκε από την παγκόσμια αγορά μετά τη σύνδεσή της με πρόκληση ραβδομυόλυσης. Αυτή είναι μία σχετικώς σπάνια κατάσταση, κατά την οποία παρατηρείται καταστροφή των μυϊκών κυττάρων. Το περιεχόμενο των κατακερματισμένων μυϊκών κυττάρων εισέρχεται στην κυκλοφορία του αίματος και ως επακόλουθο μπορεί να προκληθούν σοβαρές, ακόμα και δυνητικά θανατηφόρες, βλάβες στους νεφρούς ή και σε άλλα όργανα. Τελικώς, οι αρμόδιοι οργανισμοί ανέφεραν ότι οι πιθανότητες εμφάνισης παρενεργειών, όπως η ραβδομυόλυση, από τη λήψη στατινών είναι 1 ανά 20.000 ασθενείς. Ωστόσο ερευνητές υποστηρίζουν ότι σε περιπτώσεις έντονης άσκησης, όπως στο μαραθώνιο, οι πιθανότητες αυτές αυξάνονται. Ορισμένοι επιστήμονες διερευνούν επίσης εάν η αύξηση των ηπατικών ενζύμων στο αίμα, που συνδέεται με τις στατίνες, μαρτυρά πρόβλημα στο όργανο, ενώ σε εξέλιξη βρίσκεται και η συζήτηση σχετικά με το αν η λήψη στατινών προκαλεί απώλεια μνήμης.
20051015_STATINS_GRAPH
Άρθρο που δημοσιεύθηκε στο Business Week έκανε λόγο για επιθετικό μάρκετινγκ των φαρμακευτικών εταιρειών με χρήση ψεύτικων στατιστικών. Είναι χαρακτηριστικό ότι σε διαφήμιση σχετικά με μία στατίνη στις ΗΠΑ αναφερόταν ότι το φάρμακο συνδέεται με μείωση κατά 36% του κινδύνου καρδιακού επεισοδίου, παρότι οι έρευνες είχαν δείξει ότι η ουσία ήταν ελάχιστα πιο αποτελεσματική από ένα εικονικό φάρμακο. «Εάν κάποιο άτομο έχει ήδη περάσει καρδιακό επεισόδιο, η λήψη μίας στατίνης προσφέρει μικρά μεν, αλλά άκρως ρεαλιστικά οφέλη» αναφέρει ο Τζερόμ Χόφμαν, καθηγητής Κλινικής Ιατρικής στο UCLA. «Ωστόσο χρειάζεται να λαμβάνουν τουλάχιστον 50 άτομα στατίνη επί πέντε έτη, ώστε να ωφεληθεί ένα εξ αυτών. Ολοι αυτοί οι ασθενείς θα αποφέρουν σημαντικά κέρδη στις φαρμακοβιομηχανίες και στους γιατρούς, μέσω των επισκέψεων στα ιατρεία τους, ενώ την ίδια στιγμή θα αντιμετωπίζουν κινδύνους παρενεργειών».
Ποια είναι η συνταγή, για μειωση της LDL με φυσικο τροπο ; πολλα φασολια, λιναροσπορο, ψαρια, ιδιως σαρδελες η λιπαρα ψαρια πλουσια σε Ω-3), ξηρούς καρπούς (μειώνουν την LDL κι αυξάνουν την HDL και τα τριγλυκερίδια).
Ο τύπος των υδατοδιαλυτών ινών που περιέχουν τα φασόλια (και οι οποίες περιέχονται επίσης στη βρώμη στο κριθάρι και στο λιναροσπορο) μειώνει την απορρόφηση της χοληστερόλης, που λαμβάνεται μέσω της διατροφής, μέσω της απομάκρυνσης της περισσότερης χολής από τον οργανισμό.
Το συκώτι μας αποσπά την LDL χοληστερόλη από την κυκλοφορία του αίματος με την βοηθεια της HDL.Αυτος είναι και ο λογος που θελουμε την HDL (υψηλη). Η καλη χοληστερολη λειτουργει σαν  φορτηγα που βγαζουν από την κυκλοφορια του αιματος την κακη LDL (που είναι, η οξειδωμενη μορφη χοληστερολης) που εναποθηκευετε στις αρτηριες, για να επιδιορθωσει την βλαβη που προκαλειται από τις ελευθερες ριζες. Το συκώτι μας αποσπά την LDL χοληστερόλη από την κυκλοφορία του αίματος προκειμένου να δημιουργήσει φρέσκια χολή και να ξαναγεμίσει τις δεξαμενές, όσο περισσότερη χολή αφαιρείται μέσω των ινών τόσο θα πέφτει η χοληστερόλη. Σε ό,τι αφορά τα έλαια των ψαριών, αυτά περιέχουν ω-3 λιπαρά οξέα, τα οποία έχει αποδειχθεί ότι μειώνουν τα τριγλυκερίδια και αυξανουν την HDL.
Καθεμία από αυτές τις τροφές μπορεί να μειώσει τη χοληστερόλη κατά περίπου 5%» λέει ο Σίριλ Κένταλ, ερευνητής στο Πανεπιστήμιο του Τορόντο. «Βάζοντας όλες αυτές τις τροφές στο ίδιο πλαίσιο διατροφής μπορεί κάποιος να επιτύχει ένα συνολικό όφελος μείωσης της χοληστερόλης, της τάξεως του 20%». Ο περιορισμός κατανάλωσης κορεσμένου λίπους και χοληστερόλης μέσω των τροφών προσφέρει επιπλέον μείωση, της τάξεως του 10%. Ορισμένα άτομα στη μελέτη του Κένταλ εμφάνισαν μείωση της χοληστερόλης, της τάξεως του 25%-35%, παρόμοια με εκείνη που επιτυγχάνεται με λήψη κάποιων στατινών.
Η έρευνα, που μελέτησε πάνω από 2 εκατομμύρια άτομα, έγινε από ερευνητές του πανεπιστημίου του Νότιγχαμ, υπό τις καθηγήτριες Τζούλια Χιπίσλεϊ-Κοξ και Κάρολ Κούπλαντ, και δημοσιεύτηκε στο βρετανικό ιατρικό περιοδικό "British Medical Journal", σύμφωνα με το BBC και το πρακτορείο Ρόιτερ.
Η έρευνα διαπίστωσε ότι οι παρενέργειες που προκαλούν οι στατίνες, είναι χειρότερες κατά το πρώτο έτος της θεραπείας με αυτές.
H LDL σας η («κακή») χοληστερόλη εξαρταται από ένα συνδυασμό παραγόντων, συμπεριλαμβανομένων των γονιδίων και της διατροφή σας. Μερικοί άνθρωποι έχουν γενετική προδιάθεση να έχουν υψηλές συγκεντρώσεις LDL. Μια διατροφή πλούσια σε κορεσμένα λίπη είναι επιζήμια, όπως επισης σας κανει υπέρβαρους. Το αγχος ανεβαζοντας την αδρεναλινη και διατηρωντας την στο αιμα για αρκετο χρονικο διαστημα, αυξανει επισης την κακη χοληστερολη, όπως και το υπερβολικο αλκοολ.
Ένας αλάνθαστος τρόπος διατήρησης των επιπέδων της LDL σας χαμηλά και αυξησης της «καλή» χοληστερόλη HDL είναι η άσκηση, όπως αεροβική γυμναστική, κολύμπι, γρήγορο περπάτημα . Η μειωση του άγχους
Η λήψη αυτών των μέτρων, και μια διατροφή που είναι χαμηλή σε κορεσμένα λίπη και επεξεργασμένους υδατάνθρακες μπορεί να βοηθήσει στη διατήρηση της σωστής ισορροπίας των επιπέδων της χοληστερόλης. Αν και το κορεσμένο λίπος είναι κακό για την καρδιά σας, τα ακόρεστα λιπαρά μπορεί να είναι ευεργετικα δεδομένου ότι διαθέτουν αντιοξειδωτικες ιδιότητες που συμβάλουν στην αντιμετώπιση της φλεγμονής στις αρτηρίες σας, η οποία φλεγμονη (η προσπαθεια ιασης του οργανισμου) εναντια στην βλαβη που προκαλουν οι ελευθερες ριζες, οι οποιες προκαλουν αρτηριακές βλάβες.
Οι γιατροί αντιμετωπίζουν συνήθως την υψηλή χοληστερόλη με στατίνες. Ωστόσο, αυτά τα φάρμακα προκαλουν ένα ευρύ φάσμα επιβλαβών παρενεργειών, συμπεριλαμβανομένων ηπατική βλάβη, σεξουαλική δυσλειτουργία και μειωμένη ευαισθησία στην ινσουλίνη για να αναφέρουμε μόνο μερικά.

Οι ακόλουθες εναλλακτικές λύσεις μπορεί να σας βοηθήσουν να εξισορροπήσετε τη χοληστερόλη σας στο σωστό επίπεδο:

1) Κουρκουμίνη (turmeric root): Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι η κουρκουμίνη προσκολαται στην χοληστερόλη και εμποδίζει την ικανότητά της να περάσει από το έντερο προς το υπόλοιπο σώμα σας, όπου μπορεί να κάνει ζημιά.
Η κουρκουμίνη βοηθά επίσης να ελέγξετε τα επίπεδα της χοληστερόλης σας, βοηθώντας το συκώτι σας να εξάλειψει τυχόν περίσσεια χοληστερόλης. Δεν είναι μόνο ότι η κουρκουμίνη έχει ευεργετικές επιδράσεις στην χοληστερόλη, αλλα είναι επίσης σε θέση να αυξήσει τα επίπεδα της HDL και να μείωσει τα επιπεδα της LDL.
Συν τοις άλλοις, η κουρκουμίνη βοηθά επίσης να κρατήσει το αίμα σας λεπτορευστο, και με αυτόν τον τροπο προλαμβάνει τη δημιουργία θρόμβων στις αρτηρίες σας και μειώνει το κίνδυνο να πάθετε καρδιακή προσβολή.
Η συνιστώμενη δοσολογία για κουρκουμίνη είναι 900mg μία φορά ή δύο φορές την ημέρα.

2) Gugulipid (Commiphora mukul): Commiphora είναι ένα δέντρο που μεγαλώνει στην Ινδία και παράγει μια ρητίνη που ονομάζεται gugulipid. Αυτό το ενεργό συστατικό του δέντρου έχει χρησιμοποιηθεί κατά παράδοση για τη θεραπεία των πάντων, από την ακμή εως ιογενείς λοιμώξεις. Σύγχρονα ευρήματα της έρευνας έχουν πλέον ανακαλύψει ότι είναι επίσης σε θέση να μειώνει τα επίπεδα χοληστερόλης.
Ινδοι ερευνητές κουραραν 125 ασθενείς που επάσχαν από υψηλή χοληστερόλη με gugulipid για αρκετές εβδομάδες. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι υπήρχε 11 τοις εκατό πτώση των επιπέδων της χοληστερόλης στο αίμα των ασθενών, και 60 τοις εκατό αύξηση των επίπεδα της HDL.
Η συνιστώμενη δοσολογία για gugulipid είναι 140 mg μία φορά ή δύο φορές την ημέρα.

3)Νιασίνη: Γνωστή και ως βιταμίνη Β3,η νιασίνη λειτουργεί μείωνοντας τα επιπέδα της LDL. Μειώνει επίσης άλλες ουσίες που είναι επιβλαβείς για την υγεία της καρδιάς, όπως τα τριγλυκερίδια (λίπη στο αίμα), τα οποια, όπως η χοληστερόλη, συμβάλλουν στην θρομβωση των αρτηριων σας.
Η Νιασίνη, πρέπει να λαμβάνεται σε υψηλή δόση για να είναι αποτελεσματική. Ωστόσο, τα υψηλά ποσά του νικοτινικου οξεος μπορεί να προκαλέσει ερυθρίαση του προσώπου (αιφνίδια ερυθρότητα και ζεστό αίσθηση στο πρόσωπο). Η συνιστώμενη δόση είναι 1.000 mg έως τρεις φορές την ημέρα. Για να αποφυγετε το (φλασινγκ) καλυτερα είναι να προσλαμβανεται την νιασινη στην μορφη αμινης.
Επισης η προσληψη Ω3 2000 mg την ημερα.
ΑΥΓΑ κ Χοληστερινη
Ο περιορισμός της κατανάλωσης αυγών έχει μικρή επίδραση στα επίπεδα χοληστερόλης του οργανισμού, επιβεβαιώνει νέα έρευνα. Ερευνητική ομάδα του Πανεπιστημίου του Σάρεϋ, αναφέρει ότι από την έρευνά της προέκυψε ότι οι περισσότεροι άνθρωποι μπορούν ενδεχομένως να καταναλώσουν όσα αυγά επιθυμούν, χωρίς να βλάψουν την υγεία τους. Οι ερευνητές, που ανέλυσαν αρκετές μελέτες για τη διατροφή με αυγά, δήλωσαν ότι είναι διαδεδομένη η ιδέα ότι το να καταναλώνει κάποιος περισσότερα από 3 αυγά την εβδομάδα είναι βλαβερό για την υγεία. Ωστόσο, θεωρούν πως πρόκειται για παρανόηση, βασισμένη σε ξεπερασμένες ενδείξεις.
Όπως αναφέρουν στο ‘Nutrition Bulletin’, του ‘British Nutrition Foundation, η κατανάλωση κορεσμένου λίπους είναι πολύ περισσότερο πιθανό να δημιουργήσει προβλήματα υγείας.
Ο ερευνητής, καθηγητής Bruce Griffin, δήλωσε ότι τα αυγά είναι σημαντικό μέρος μιας υγιεινής διατροφής, καθώς περιέχουν άφθονες θρεπτικές ουσίες. Θεωρεί πως πρέπει να διορθωθεί η παρανόηση που συνδέει την κατανάλωση αυγών με την υψηλή χοληστερόλη στο αίμα και την καρδιοπάθεια.
Σημειώνει πως η επίδραση της ποσότητας κορεσμένου λίπους της διατροφής μας που επηρεάζει τη χοληστερόλη στο αίμα, είναι αρκετές φορές μεγαλύτερη από τις σχετικά μικρές ποσότητες της χοληστερόλης που περιέχεται στη διατροφή μας.
Αν και τα υψηλά επίπεδα χοληστερόλης αυξάνουν τον κίνδυνο καρδιοπάθειας, μόνο περίπου το ένα τρίτο της χοληστερόλης στον οργανισμό προέρχεται από τη διατροφή.
Άλλοι παράγοντες, όπως το κάπνισμα, η παχυσαρκία και η φυσική δραστηριότητα μπορούν να επηρεάσουν τα λιπίδια στο αίμα και τα επίπεδα χοληστερόλης καθώς και τον κίνδυνο καρδιοπάθειας.
Η Victoria Taylor, διαιτολόγος του Βρετανικού Ιδρύματος Καρδιολογίας, προτείνει πως τα αυγά μπορούν να καταναλωθούν ως μέρος ισορροπημένης δίαιτας.
Όπως δήλωσε, υπάρχει χοληστερόλη στα αυγά, αλλά συνήθως δεν είναι μεγάλη η συμβολή της στα επίπεδα της χοληστερόλης στο αίμα.
Επιπλέον, προσθέτει πως, αν κάποιος χρειάζεται να μειώσει το επίπεδο χοληστερόλης του είναι πιο σημαντικό να περιορίσει την ποσότητα των κορεσμένων λιπών στη διατροφή του, που περιέχονται σε τροφές όπως λιπαρά κρέατα, πλήρη γαλακτοκομικά, κέικ, μπισκότα και γλυκά.
4) Εσπεριδοειδή
Aμερικανοί ιατροί εξέθρεψαν για μεγάλο διάστημα χάμστερ με μια δίαιτα με μεγάλη περιεκτικότητα χοληστερόλης και στη συνέχεια χορήγησαν στα τρωκτικά ξύσματα από φλοιό εσπεριδοειδών. Aνακάλυψαν λοιπόν ότι τα φλούδια μείωσαν σημαντικά τα επίπεδα χοληστερόλης LDL, που συνδέεται με τις στεφανιαίες νόσους. H μελέτη δημοσιεύτηκε στο τελευταίο τεύχος της Eπιθεώρησης για τη Γεωργία και τη Xημεία των Tροφίμων. Tα φλούδια, που είναι γνωστά ως πολυμεθοξυλενιούχες φλαβόνες (PMF), είναι αντιοξειδωτικά, τα οποία ανήκουν σε μία ομάδα φυτικών χημικών, τα επονομαζόμενα φλαβονοειδή. Tα φλαβονοειδή υπάρχουν σε μια ευρεία γκάμα φρούτων και λαχανικών, καθώς και στο τσάι και στο κόκκινο κρασί. H πιλοτική μελέτη αφήνει να εννοηθεί ότι οι άνθρωποι αντλούν την ίδια ευεργετική δράση από τους φλοιούς εσπεριδοειδών και οι επιστήμονες διερευνούν αν ένα συμπλήρωμα, το οποίο συνδυάζει τις PMF με μία μορφή βιταμίνης E, μπορεί να μειώσει τα επίπεδα χοληστερόλης.
5)Eυεργετική και η αγκινάρα

Σύμφωνα με τις συστάσεις των διεθνών υγειονομικών αρχών, τουλάχιστον μισή ώρα άσκηση την ημέρα επί πέντε ή παραπάνω μέρες την εβδομάδα είναι ένα πολύ καλό βήμα για την πρόληψη της αύξησης της χοληστερόλης στους ενήλικες, σε συνδυασμό φυσικά με τη σωστή και ισορροπημένη διατροφή. Eκτός από τα λεμόνια, οι αγκινάρες θα μπορούσαν να αποτελέσουν το μυστικό για μια υγιή καρδιά. Όπως ανακοινώθηκε πέρσι, στις αρχές Mαρτίου, το Πανεπιστήμιο του Pέντινγκ αναζητά εθελοντές για να συμμετάσχουν σε πείραμα για τον τρόπο, με τον οποίο οι αγκινάρες επιδρούν στα επίπεδα χοληστερόλης. Oι διατροφολόγοι δρ Pάφε Mπούντι και δρ Aν Oυόκερ επιζητούν τη συμμετοχή των εθελοντών στο σχέδιο για μια περίοδο 12 εβδομάδων. Oι Bρετανοί επιστήμονες έχουν σαφείς ενδείξεις πως το απόσταγμα από τα φύλλα της αγκινάρας (ALE) είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικά για τη συγκράτηση στα επίπεδα της χοληστερόλης.
Mία παλαιότερη γερμανική έρευνα έχει αποδείξει άλλωστε ότι το ALE περιορίζει σημαντικά τα επίπεδα της «κακής χοληστερόλης» στους πάσχοντες από υψηλή χοληστερόλη. Eπιδίωξη των Bρετανών γιατρών είναι να επεκτείνουν τη συγκεκριμένη έρευνα σε ανθρώπους που παρουσιάζουν μικρή αύξηση της χοληστερόλης. Yπενθυμίζεται, τέλος, ότι το συγκεκριμένο απόσταγμα είναι ευεργετικό και για την ανακούφιση από μικροπροβλήματα δυσπεψίας.
ΣΤΑΤΙΝΕΣ - INEGY
Η δράση του κατά της χοληστερίνης είναι αποτελεσματική, ωστόσο φαίνεται να αυξάνει σημαντικά τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου. Πρόκειται για το σκεύασμα Inegy, κατά της χοληστερίνης, το οποίο όμως ενοχοποιείται από Αμερικανούς ειδικούς για την εμφάνιση της επάρατης νόσου σε εκείνους που το λαμβάνουν.
Ηδη η Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκου των ΗΠΑ ανακοίνωσε ότι μελετά από την αρχή τα στοιχεία έρευνας, σύμφωνα με την οποία αυξημένα ποσοστά ασθενών στους οποίους χορηγείται το φάρμακο εμφάνισαν καρκίνο και πέθαναν απ’ αυτόν. Περισσότερα στοιχεία της πενταετούς χορήγησης του σκευάσματος σε ασθενείς θα υπάρχουν σε διάστημα τριών μηνών και σε περίπου ένα εξάμηνο από σήμερα οι αρμόδιες υγειονομικές αρχές θα δημοσιοποιήσουν τα τελικά τους συμπεράσματα.
Το Inegy συνδυάζει δυο δραστικά στοιχεία, τη συμβαστατίνη και μία νέα ουσία, το ezetimibe. Χρησιμοποιείται για τη μείωση της «κακής» χοληστερίνης -της LDL δηλαδή- με στόχο τη μείωση των καρδιαγγειακών προβλημάτων. Το ezetimibe λειτουργεί διαφορετικά από τις στατίνες, οι οποίες εμποδίζουν τη δημιουργία της χοληστερίνη στο ήπαρ. Αυτό μπλοκάρει την απορρόφηση της χοληστερίνης από το πεπτικό σύστημα, ακόμα και σε ασθενείς που ακολουθούν χαμηλή σε χοληστερίνη διατροφή. Το ezetimibe χρησιμοποιείται ευρέως για την αντιμετώπιση της υπερχοληστερολαιμίας, μιας κατάστασης που οδηγεί στην υπερσυγκέντρωση χοληστερίνης στο αίμα. Το βέβαιο είναι, όπως προκύπτει κι από πρόσφατες έρευνες, ότι οι στατίνες δεν προκαλούν καρκίνο, άρα το πρόβλημα -αν αποδειχτεί ότι υφίσταται- είτε υπάρχει στο έτερο δραστικό στοιχείο είτε στο συνδυασμό των δυο.
Η αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκου στην ανακοίνωσή της επί του θέματος δεν κάνει λόγο για απόσυρση του Inegy, συστήνει όμως στους γιατρούς να επιβλέπουν με προσοχή τους ασθενείς τους, στους οποίους το χορηγούν και να αναφέρουν στις αρχές κάθε τυχόν παρενέργεια που θα διαπιστώσουν.
Να σημειωθεί τέλος, ότι από την πενταετή δοκιμή του φαρμάκου, στην οποία έλαβαν μέρος καρδιοπαθείς, δεν προκύπτει όφελος σε ό,τι αφορά τη θεραπεία της νόσου της αορτικής βαλβίδας, ωστόσο μειώθηκαν οι μη θανατηφόρες καρδιακές προσβολές και οι επεμβάσεις μπαϊπάς.

ΧΟΛΗΣΤΕΡΙΝΗ: ΜΙΑ ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΙΑΤΡΙΚΗ ΑΠΑΤΗ

 
Το παρακάτω άρθρο αποτελείται από αποσπάσματα από το βιβλίο τού Μάριου Δημόπουλου Χοληστερίνη: Ένας σύγχρονος μύθος (έκδ. «Etra Publishing», Αθήνα, 2011).Δημοσιεύτηκε στο http://www.freeinquiry.gr/pro.php?id=2485


Χοληστερίνη. Μια λέξη, που στους περισσότερους είναι συνδεδεμένη με την καρδιοπάθεια. Σχεδόν όλοι θεωρείτε τη χοληστερίνη ως κάτι κακό, που θα πρέπει να τη μειώσετε με ειδική δίαιτα χαμηλή σε λίπη και χοληστερίνη και αν η δίαιτα δεν είναι αρκετή, ώστε να ρίξει τη χοληστερίνη, η φαρμακευτική αγωγή θεωρείται απαραίτητη.
Νέα «θαυματουργά» φάρμακα έχουν ανακαλυφθεί, τα οποία ρίχνουν τη χοληστερίνη, οι στατίνες, από τις οποίες οι φαρμακευτικές εταιρείες κερδίζουν πολλά εκατομμύρια. Προϊόντα χαμηλά σε λιπαρά και χωρίς χοληστερίνη πωλούνται στα supermarkets και οι περισσότεροι τα προτιμάτε, διότι πιστεύετε, ότι κάνουν καλό στην καρδιά σας. Αφού είναι χαμηλά σε λιπαρά και χωρίς χοληστερίνη, είναι καλά.
Έτσι, αγοράζετε τυρί, γάλα και γιαούρτι χαμηλά σε λιπαρά και αποφεύγετε τα κανονικά σε λιπαρά τυριά, το πλήρες γάλα και γιαούρτι, με τα οποία επί χιλιετίες οι άνθρωποι τρέφονταν. Αποφεύγετε να τρώτε αυγά και γαρίδες καθώς και άλλες τροφές πλούσιες σε χοληστερίνη, διότι πιστεύετε, ότι θα αυξήσουν τη χοληστερίνη στο αίμα σας.
Η υπόθεση της χοληστερίνης λέει με λίγα λόγια τα εξής: Αν τρώτε  πολύ από τις τροφές, που περιέχουν χοληστερίνη ή κορεσμένο λίπος, τα επίπεδα τής χοληστερίνης στο αίμα θα αυξηθούν. Η παραπανίσια χοληστερίνη θα εναποτεθεί στα τοιχώματα των αρτηριών κάνοντάς τα να στενέψουν. Τότε, αυτό θα μπλοκάρει την παροχή αίματος στην καρδιά και σε άλλα όργανα προκαλώντας καρδιακή προσβολή ή εγκεφαλικό.
Να γιατί φοβάστε τη χοληστερίνη. Τι θα λέγατε όμως αν μαθαίνατε, ότι όλα αυτά είναι λάθος; Ότι η θεωρία τής χοληστερίνης προβάλλεται τόσο έντονα λόγω μάρκετινγκ; Ότι από τη θεωρία τής χοληστερίνης κερδισμένες βγαίνουν οι εταιρείες τροφίμων και οι φαρμακευτικές εταιρείες; Αν μια εταιρεία τροφίμων παρασκευάσει ένα τρόφιμο χαμηλό σε λιπαρά, όλοι θα σπεύσετε να το αγοράσετε, διότι πιστεύετε, ότι αυτό είναι καλύτερο για την καρδιά σας από ένα τρόφιμο, που περιέχει όλα τα λιπαρά του. Στην τηλεόραση κατακλύζεστε από διαφημίσεις τέτοιων προϊόντων χαμηλών σε λιπαρά. Αυτό που δεν έχετε σκεφτεί όμως είναι, ότι το να αγοράζετε ένα τέτοιο προϊόν συμφέρει τις εταιρείες παρασκευής τροφίμων. Αφαιρούν από ένα προϊόν τα λιπαρά του και αυτά τα πουλούν εν συνεχεία ως βούτυρο.

Οι οπαδοί τής θεωρίας τής χοληστερίνης, μάς συμβουλεύουν να μην τρώμε κρόκους αυγών, βούτυρο και γιαούρτι με όλα του τα λιπαρά, διότι, όπως ισχυρίζονται, θα αυξηθούν τα επίπεδα χοληστερίνης στο αίμα μας, με συνέπεια να προκληθεί αθηροσκλήρωση στις αρτηρίες μας. Αυτό όμως, δεν είναι αλήθεια. Οι κρόκοι των αυγών, το βούτυρο και τα γαλακτοκομικά με όλα τους τα λιπαρά δεν αυξάνουν τη χοληστερίνη στο αίμα μας και δεν μπλοκάρουν τις αρτηρίες μας. Πολλές μελέτες έχουν αποδείξει, ότι η κατανάλωση των αυγών δεν επηρεάζει τη χοληστερίνη τού αίματος. Ο κρόκος τού αυγού περιέχει πολύτιμα θρεπτικά συστατικά, που ωφελούν την υγεία μας. Οι κρόκοι των αυγών αποτελούν την καλύτερη πηγή λουτεΐνης και ζεαξανθίνης, καροτενοειδών, που μας προστατεύουν από την εκφύλιση της ωχράς κηλίδας, η οποία είναι η πιο συχνή αιτία μη αναστρέψιμης τύφλωσης στον δυτικό κόσμο. Μπορείτε να διανοηθείτε πόσες περιπτώσεις εκφύλισης τής ωχράς κηλίδας θα μπορούσαν να είχαν προληφθεί, αν οι κρόκοι των αυγών δεν είχαν θεωρηθεί διατροφικός εχθρός για τόσο καιρό; Κι όμως, πολλοί αποφεύγουν τους κρόκους των αυγών, λόγω τής χοληστερίνης που περιέχουν, χωρίς να αντιλαμβάνονται, ότι οι κρόκοι των αυγών είναι μια από τις πιο υγιεινές τροφές.
[Σημείωση episthmi :Τα αυγά είχαν δαιμονοποιηθεί ότι αύξαναν την χοληστερίνη βασιζόμενοι σε μία μελέτη ή οποία όμως είχε γίνει με ΣΚΟΝΗ ΑΥΓΩΝ.Το φρέσκο αυγό αποτελεί μία πλήρη τροφή και ΠΑΜΦΘΗΝΗ.Ενας από τους λόγους δαιμονοποίησης του]