Κυριακή, 12 Μαΐου 2013

Η καρδιοτοξικότητα του σίτου



Στο παρακάτω άρθρο του ιδρυτή του ιστότοπου 

http://www.greenmedinfo.com/  Sayer Ji
αναλύεται η σχέση του σιταριού και των λεκτινών με τον σχηματισμό της αθηρωματικής πλάκας, στηριζόμενος στις απόψεις του Loren Cordain, εμπνευστή της Paleo-Diet.

Αρκετοί θα εκπλαγούν με τη συγκεκριμένη σύνδεση αλλά η σύνδεση είναι τόσο παλιά όσο και η Ελληνική ιστορία.
Η λέξη αθήρωμα (atheroma) εμφανίζεται για πρώτη φορά το 1706 για να περιγράψει τον εγκεκυστωμένο όγκο που παρατηρούσαν στις αρτηρίες και προέρχεται από την ελληνικότατη λέξη αθήρη ή αθήρα ή αθάρη και σημαίνει πολτός , ζωμός πηχτός από χοντροαλεσμένο σιτάρι (κοινώς μπουλουγούρι ή μπλουγούρι)- Λεξ. Δημητράκου σελ.102.
  Οι λεκτίνες είναι γλυκοπρωτεϊνες και αποτελούν τη φυσική άμυνα των φυτών ενάντια στα ακάρεα ζύμομύκητες και βακτήρια και συγκολούνται με την
Ν-ακετυλογλυκοζαμίνη και το  σιαλικό οξύ που βρίσκονται στη χιτίνη των εντόμων και στις κυτταρικές μεμβράνες των ζυμομυκήτων και των βακτηρίων.
Οι λεκτίνες παρότι έχουν αναγνωριστεί εδώ και πάνω από 100 
χρόνια,  μόνο τελευταία αρχίζει να γίνεται κατανοητός ο ρόλος τους στην υγεία μας.
Βάσει της επίδρασης των λεκτινών στηρίζεται και η δίαιτα του D' Adamo ανάλογα με την ομάδα αίματος.